31/10/21
Μαξ Νιαουρίδης
29/10/21
Ευ ζην - Ε3: "Εποχιακά φρούτα και λαχανικά" - 3η
Σήμερα, από το flippity.net θα αξιοποιήσουμε το λογισμικό τυχαιοποίησης ονομάτων ώστε να δημιουργήσουμε οκτώ (8) υποομάδες εργασίας. Γιατί αυτό; Το σχέδιο είναι μεγαλεπήβολο!
Στόχος της σημερινής δραστηριότητας είναι η δημιουργία έντυπου ή ψηφιακού (ε, το προτιμώ, ξέρετε τώρα...) φυλλαδίου ενημέρωσης του κοινού για τα φρούτα και τα λαχανικά της χώρας μας ανά εποχή! ΝΑΙ!!!! ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ!!!!!!!!!! Και τόσο εγώ, όσο και ο Ανρί είμαστε κατενθουσιασμένοι!!!!!
Κάθε υποομάδα, που λέτε, θα αναλάβει να συγκεντρώσει πληροφορίες για φρούτα και λαχανικά μίας συγκεκριμένης εποχής του χρόνου.
Οι υποομάδες όπως δημιουργήθηκαν και ανέλαβαν τομέα εργασίας:
Το υλικό που θα συλλέγει κάθε μέλος της υποομάδας θα το αναρτά στο e-ράφι του, στο padlet της τάξης μας. Οι πληροφορίες μπορεί να είναι: εικόνες, μικρά κείμενα, ζωγραφιές, τραγούδια που να μιλάνε για φρούτα ή λαχανικά της υπό μελέτη εποχής, συνταγές με φρούτα ή λαχανικά της εποχής που μελετάται από κάθε ομάδα... Ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε! Ανεβαίνουν στο padlet, εννοείται στο κατάλληλο ράφι κάθε φορά, και τα υπόλοιπα θα τα πούμε εν καιρώ... 😉
Μικρή επιπλέον βοήθεια
Μπορείτε να αναζητήσετε:
- Πίνακες ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών (π.χ. Ρενουάρ, Φράουλες... κ.ά.)
- Τραγούδια (π.χ. "Οι ελιές", "Μήλο μου κόκκινο", "Για τα πάτα"... κ.ά.)
- Συνταγές (π.χ. αυτό εδώ... κ.ά.)
- Φωτογραφίες δικές σας (π.χ. σταφύλια από το αμπέλι σας, ρόδια από τη ροδιά σας, κ.ά.)
Σημαντικά
- Ό,τι κι αν βρείτε που ΔΕΝ είναι δικό σας, θα πρέπει να φέρει την πηγή. Δηλαδή θα πρέπει να γράψετε από πού το βρήκατε ή και να φέρετε τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που παραπέμπει στην πληροφορία. Εννοείται πως οι ζωγραφιές σας θα φέρουν το όνομά σας, όχι όμως το επώνυμό σας!
- Χρόνος ολοκλήρωσης συλλογής πληροφοριών την ερχόμενη Παρασκευή, 5/11.
28/10/21
Ευ ζην - Ε3: "Εποχιακά φρούτα και λαχανικά" - 2η
Την Παρασκευή, 22/10, μετά το τραγούδι του Ανρί που μιλούσε για έναν παγωτατζή, σε κατάλληλα διαμορφωμένο φύλλο εργασίας, ζωγραφίσαμε τα αγαπημένα μας παγωτά δίπλα στα πιο υγιεινά παγωτά που μπορέσαμε να φανταστούμε. Για να διαφημίσουμε μάλιστα τα πιο υγιεινά παγωτά μας, γράψαμε και από ένα σλόγκαν. Ε... "γράψαμε" τώρα... ΕΙΠΑΜΕ -με τα χίλια ζόρια- στη δασκάλα μας ένα σλόγκαν και εκείνη το έγραψε πάνω στο φύλλο εργασίας για λογαριασμό μας. Αφού δεν ξέρουμε ακόμα να γράφουμε τα πάντα!!!!
Κι επειδή ο Εγκέλαδος μας επισκέφτηκε ΚΑΙ τότε... τα φύλλα εργασίας καταχωνιάστηκαν στους φακέλους μας άρον άρον και δεν τα βάλαμε ούτε καν στον τοίχο για να τα καμαρώσουμε, αλλά δεν πειράζει...
Ο πόλεμος των καμπάνων
Αφήνω εδώ ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με αφορμή το κείμενο του Τζιάνι Ροντάρι "Ο πόλεμος των καμπάνων" από το βιβλίο του "Παραμύθια από το τηλέφωνο" (1979). Επεξεργαστήκαμε το κείμενο χθες στην τάξη και το εμπλουτίσαμε με δικές μας ζωγραφιές και ένα μικρογλυπτό από πλαστελίνη. Κείμενο, εικόνες, φωτογραφίες ψηφιοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε ψηφιακό βιβλίο με την υποστήριξη του διαδικτυακού λογισμικού issuu.
Μπορείτε να το δείτε και να το φυλλομετρήσετε με κλικ εδώ.
Χρόνια πολλά!
Και σε μια λίγο διαφορετική μορφή, με την υποστήριξη του λογισμικού Book Creator.
Μπορείτε να αφήσετε σε σχόλιο την προτίμησή σας για τη μια μορφή ή την άλλη.
Θυμηθείτε: τα σχόλιά σας δεν πρέπει να αναφέρουν επώνυμο ή λοιπά προσωπικά στοιχεία. Το μικρό σας όνομα αρκεί. :)
26/10/21
28η Οκτωβρίου 1940
81 χρόνια έχουν περάσει από το ΟΧΙ των Ελλήνων στους Ιταλούς. Από το αρχείο της Ψηφιακής Τάξης μπορούμε να δούμε περισσότερα με φωτογραφικό και ηχητικό υλικό.
Άλλο ένα θερμό και από καρδιάς ευχαριστώ στους εξαιρετικούς συναδέλφους, που χρόνια τώρα μοιράζονται τις δημιουργίες τους, Γρηγόρη Ζερβό και Γιάννη Σουδία.
Στη δική μας τάξη, τα Αλφαενάκια χρωμάτισαν ελληνικές σημαίες για τον στολισμό της τάξης μας και είπαν τα δικά τους ΟΧΙ.
25/10/21
Επέτειος
-Πάμε να γράψουμε ημερομηνία! Α, παιδιά, σαν σήμερα, πριν 17 χρόνια, μπήκα πρώτη φορά σε τάξη για να κάνω μάθημα!
-Αλήθεια;
-Ναι, ήταν 25 Οκτωβρίου το 2004!
-Ουυυυ! Τότε που ήταν οι σπηλαίοι!!
...
😂💙
Τι γράφει εδώ;
Αλφαενάκια μου,
τι γράφει εδώ; Διαβάστε χωρίς εξωτερική βοήθεια τις λέξεις και κάντε κλικ στη σωστή εικόνα.
Έτοιμα; Πάμε!
21/10/21
Ευ ζην - Ε2: "Από πού προέρχεται το αγαπημένο μου φαγητό;" 3η & 4η
Η πυραμίδα των τροφών μάς βοηθάει να τρώμε σωστά και να φροντίζουμε την υγεία μας.
Τελικά; Τι κατηγορίες τροφίμων υπάρχουν στο αγαπημένο μας πιάτο;;;
Μπορούμε να συνθέσουμε την πυραμίδα της διατροφής αξιοποιώντας το Ψηφιακό Μαθησιακό Αντικείμενο αυτό εδώ από το Φωτόδεντρο;
19/10/21
Σύνθεση λέξεων Ι
"Σήμερα θα παίξουμε το εξής παιχνίδι: Θα σας μοιράσω τυχαία συλλαβές και θα προσπαθήσετε να γράψετε λέξεις με αυτές. Έτοιμοι; Πάμε!"
15/10/21
14/10/21
Ευ ζην - Ε3: "Εποχιακά φρούτα και λαχανικά" - 1η (το τραγούδι του Ανρί)
Εδώ το έχω για εσάς:
Και τώρα, βρε παιδιά, για πείτε:
- Σε πόσους από εδώ μέσα αρέσουν τα παγωτά;
- Γιατί μας αρέσουν;
- Είναι θέμα γεύσης ή τα έχουμε συνδέσει και με βιώματα ευχάριστα;
- Πόσο συχνά τρώτε παγωτά;
- Είναι υγιεινά;
- Σε ποια θέση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής τοποθετούνται τα παγωτά;
- Γιατί το τραγούδι λέει: «τρως και το μυαλό σου δυναμώνει»;
- Γιατί το τραγούδι λέει: «είναι η πιο γλυκιά σας καταδίκη»;
- Τι υλικά χρησιμοποιεί ο παγωτατζής του τραγουδιού για να φτιάξει τα παγωτά του;
- Εσείς αν θα θέλατε να φτιάξετε περισσότερο υγιεινά παγωτά, τι υλικά θα χρησιμοποιούσατε και γιατί;
11/10/21
Παρέα ηρώων για τη Γλώσσα
Για να δούμε πόσο καλά γνωρίζεις τους καινούριους φίλους που κάναμε στη Γλώσσα... (εδώ)
09/10/21
08/10/21
Οι πρώτες μας λέξεις
Για δοκιμάστε να παίξετε μ' αυτό εδώ. Συνδυάζει εικόνα, ήχο και, φυσικά, λέξεις.
07/10/21
Ευ ζην - Ε2: "Από πού προέρχεται το αγαπημένο μου φαγητό;" 1η & 2η
Ό,τι πεις, Ανρί μας! Ό,τι πεις!!!
Λατρεύουμε τα μακαρόνια, μαγειρεμένα με κάθε τρόπο: σκέτα, με σάλτσα, με κέτσαπ, με κιμά, με κνορ (!!!! ναι ναι, το είπαν!) και ζουμί! Ωστόσο δε μας αφήνει ασυγκίνητους και μια ωραία ψαρόσουπα, ούτε, φυσικά, μια ρεβιθάδα...
Ευ ζην - Ε1: "Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας"
Δραστηριότητα 1η
Αφορμώντας από τον χάρτη γνωριμίας των μαθητών με έμφαση στο χαρακτηριστικό τους "αγαπημένο παιχνίδι" (εδώ) στον οποίο είναι εμφανείς οι υποομάδες που σχηματίζονται βάσει τύπου του παιχνιδιού, η εκπαιδευτικός παρακινεί τους μαθητές να δημιουργήσουν υποομάδες με βάση τον τύπο του αγαπημένου τους παιχνιδιού.
Κάθε υποομάδα συζητά για τους κανόνες που είναι αναγκαίοι για την ομαλή λειτουργία της ομάδας της τάξης μας και ορίζει έναν εκπρόσωπο, οποίος θα ανακοινώσει τους κανόνες αυτούς στην ολομέλεια. Η εκπαιδευτικός, αξιοποιώντας τον κειμενογράφο του υπολογιστή (word), καταγράφει τους κανόνες που διατυπώνονται και, αν χρειαστεί, προτείνει δίνοντας ιδέες:
- Συμφωνούμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.
- Συμφωνούμε να εκφράζουμε όλοι ελεύθερα την άποψή μας.
- Συμφωνούμε να συνεργαζόμαστε με την υποομάδα μας.
Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των κανόνων ομαλής λειτουργίας της τάξης, το έγγραφο word εκτυπώνεται, υπογράφεται από όλους τους μαθητές και αναρτάται σε εμφανές σημείο της αίθουσας. Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, η εκπαιδευτικός υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία όλων για αυτούς.
Αυτοαξιολόγηση μαθητών: Με τη χρήση χαρούμενης ή λυπημένης φατσούλας ( :) ή :( ) που σημειώνεται σε χαρτάκι τύπου post it οι μαθητές αξιολογούν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης των κανόνων της τάξης. Η αυτοαξιολόγηση φυλάσσεται στον ατομικό φάκελο του μαθητή (portfolio).
Σκύλος στον Δρόμο
Μια ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση από τον Δήμο Ηρακλείου, στο μικρό κηποθέατρο, Μάνος Χατζιδάκις, το Σάββατο, 11.06.22 στις 20.30. Περι...
-
Η περιπέτεια της Πλαστικούρας, στο θεατράκι του Καράβολα, αύριο στις 6.00 το απόγευμα.