07/10/21

Ευ ζην - Ε1: "Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας"

 Δραστηριότητα 1η 


Αφορμώντας από τον χάρτη γνωριμίας των μαθητών με έμφαση στο χαρακτηριστικό τους "αγαπημένο παιχνίδι" (εδώ) στον οποίο είναι εμφανείς οι υποομάδες που σχηματίζονται βάσει τύπου του παιχνιδιού, η εκπαιδευτικός παρακινεί τους μαθητές να δημιουργήσουν υποομάδες με βάση τον τύπο του αγαπημένου τους παιχνιδιού

Κάθε υποομάδα συζητά για τους κανόνες που είναι αναγκαίοι για την ομαλή λειτουργία της ομάδας της τάξης μας και ορίζει έναν εκπρόσωπο, οποίος θα ανακοινώσει τους κανόνες αυτούς στην ολομέλεια. Η εκπαιδευτικός, αξιοποιώντας τον κειμενογράφο του υπολογιστή (word), καταγράφει τους κανόνες που διατυπώνονται και, αν χρειαστεί, προτείνει δίνοντας ιδέες: 

  • Συμφωνούμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.
  • Συμφωνούμε να εκφράζουμε όλοι ελεύθερα την άποψή μας. 
  • Συμφωνούμε να συνεργαζόμαστε με την υποομάδα μας. 

Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των κανόνων ομαλής λειτουργίας της τάξης, το έγγραφο word εκτυπώνεται, υπογράφεται από όλους τους μαθητές και αναρτάται σε εμφανές σημείο της αίθουσας. Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, η εκπαιδευτικός υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία όλων για αυτούς. 

Αυτοαξιολόγηση μαθητών: Με τη χρήση χαρούμενης ή λυπημένης φατσούλας ( :) ή :( ) που σημειώνεται σε χαρτάκι τύπου post it οι μαθητές αξιολογούν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης των κανόνων της τάξης. Η αυτοαξιολόγηση φυλάσσεται στον ατομικό φάκελο του μαθητή (portfolio).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκύλος στον Δρόμο

    Μια ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση από τον Δήμο Ηρακλείου, στο μικρό κηποθέατρο, Μάνος Χατζιδάκις, το Σάββατο, 11.06.22 στις 20.30. Περι...