02/03/22

Καινοτόμω: Ε7.1

-Έλα, Μποτ, μην ντρέπεσαι...

-Δεν ντρέπομαι! Στενοχωριέμαι που τελειώνει το Εργαστήριο της ρομποτικής! 

-Ε, το Εργαστήριο τελειώνει, όχι η ρομποτική! Η ρομποτική ήρθε για να μείνει και εσύ είσαι μέλος της τάξης μας πια. 

 
-Εγώ θέλω με τον... 
-Κι εγώ θέλω με τον... 
-Ναι, καλά! Θα θέλατε! Θα μας πει το flippity πώς θα δημιουργηθούν οι ομάδες. 
-Τι είναι το flippity;
-Α, ναι!!! Θυμάμαι!!! Αυτό με τον τροχό!!!
-Σωστά. Το λογισμικό με τον τροχό των ονομάτων που μας φτιάχνει και ομάδες εργασίας. Για πάμε να αφαιρέσουμε τα ονόματα των συμμαθητών σας που λείπουν σήμερα... 
 
 
 
Flippity, λοιπόν, για δημιουργία δύο ομάδων με τους παρόντες μαθητές. Μας βοηθάει η τεχνολογία στην τυχαία δημιουργία ομάδων. 
 
Κάθε ομάδα έλαβε εκτυπωμένη μια μικρογραφία του πλέγματος του παιχνιδιού, χαρτί, μολύβι και γόμα. Κάθε ομάδα έλαβε επίσης από χάρτινες "μάρκες" (έκοψα τυχαία ένα οβάλ σχέδιο) διαφορετικού χρώματος. Σήμερα σχηματίστηκε η μπλε και η κίτρινη ομάδα. 

Στόχος του παιχνιδιού ήταν κάθε ομάδα να οδηγήσει τον Μποτ Ρομπότ (bluebot) σε όσο το δυνατόν περισσότερες δυάδες εικόνων της επιλογής τους. Παράδειγμα: Αν η μπλε ομάδα στόχευε στο μήλο, θα έπρεπε να οδηγήσει τον Μποτ από το ένα μήλο στο άλλο, ξεκινώντας έξω από το πλέγμα, από όποιο σημείο ήθελε η ομάδα. Αν κατάφερνε να οδηγήσει σωστά το ρομποτάκι από τη μια εικόνα στην άλλη, άφηνε πάνω στα μήλα το σημάδι της, δηλαδή από μία μπλε μάρκα.


Εφόσον ο Μποτ έλεγε ότι η διαδρομή ήταν επιτυχής, η ομάδα επέστρεφε για να προγραμματίσει τον νέο προορισμό. 

Εφόσον ο Μποτ έλεγε πως η διαδρομή ήταν λανθασμένη, η ομάδα επέστρεφε για διορθώσεις, όσες φορές χρειαζόταν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.



Σήμερα κέρδισε η μπλε ομάδα. Συνεργάστηκε καλύτερα από την κίτρινη, η οποία λειτούργησε περισσότερο ατομικά. Η ομαδική εργασία απέφερε καλύτερα αποτελέσματα και έτσι νικήτρια ήταν η μπλε ομάδα καταφέρνοντας να αφήσουν το αποτύπωμά τους (μπλε μάρκα) σε περισσότερα τετράγωνα του πλέγματος. 

-Θα ξαναπαίξουμε; 

-Φυσικά! 

-Ωραία, την άλλη φορά θα κερδίσουμε! 

-Την άλλη φορά, ελπίζω να συνεργαστείτε περισσότερο. Και αν κερδίσετε, ακόμα καλύτερα. ;) 

Για την ώρα κερδίζει η συνεργασία, η σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η υπομονή, ο διάλογος, η γραφή (στόχος που δεν τον σχεδίασα, αλλά προέκυψε κι είναι καλοδεχούμενος)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σκύλος στον Δρόμο

    Μια ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση από τον Δήμο Ηρακλείου, στο μικρό κηποθέατρο, Μάνος Χατζιδάκις, το Σάββατο, 11.06.22 στις 20.30. Περι...